Museumbloggen, een hele kunst!

NEW HORIZONS 2 in Panorama Mesdag - copyright Olwen Harkema
NEW HORIZONS in Panorama Mesdag

Het lijkt of ik de afgelopen tijd heb stilgezeten, maar dat is verre van waar. Op het vlak van 400 MUSEA 2015 heb vele musea bezocht, foto’s gemaakt (en bewerkt), teksten geschreven, getwitterd, hele leuke contacten gelegd (zowel in Nederland als daarbuiten), ontmoetingen gehad met medebloggers en andere mensen die met musea bezig zijn, en ben ik zelfs gevraagd voor een jury i.v.m. musea.
Maar dat bloggen dan? Ik blijk het mezelf weer te moeilijk te maken; te perfectionistisch te zijn. Met de eerste blogs had ik een format neergezet en de teksten die ik daarna schreef kreeg ik niet meer goed in dat format. Dus bleef ik schaven, en twijfelen, en ze niet publiceren…

Lucebert@Kranenburgh9 - copyright Olwen Harkema
Luceberttentoonstelling in Kranenburgh, Bergen

Maar daar ben ik nu klaar mee. Want wat was één van de belangrijkste doelen van mijn project? Routine krijgen in het regelmatig bloggen; in het schrijven over onderwerpen die ik zelf meemaak of die me dicht aan het hart liggen, zoals uiteraard musea. Heeft dat iets te maken met een format? Moeten die blogs stuk voor stuk perfect zijn? Nee, niet noodzakelijkerwijs.
Bovendien heb ik de scope van mijn museumproject ook bijgesteld. Ik hoef me niet meer te beperken tot plekken waar de museumkaart geldig is.  Er zijn ook nog allerlei musea, tentoonstellingen, en monumenten die voor weinig of geen geld te bezoeken zijn, en die wat aandacht van mij zeker waard zijn.
En waar kunnen jullie dan de komende tijd blogs over verwachten? Ik heb heel wat musea bezocht, o.a. Museon, Tot Zover, Volkenkunde, het Mariniersmuseum, Huis Marseille. Ik heb prachtige fototentoonstellingen gezien en interessante bijeenkomsten bijgewoond, bijvoorbeeld over het behoud van digitaal erfgoed. Daar wil ik over schrijven, zelfs al is het soms maar een kattebelletje.
Er staan ook nog heel wat interessante musea en specifieke tentoonstellingen op mijn to-go-lijstje voor de komende tijd. Zoals Anton Corbijn in het Haagse Gemeentemuseum, Playmobil in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn, en het museum over de Prinses Irene Brigade in Oirschot. Ook staat de Museumweek voor de deur en is het 25 mei de Dag van het Kasteel. Wil je weten waar leuke dingen te doen zijn? Volg dan @400MUSEA2015 op Twitter. En wil je een keer mee, stuur me dan een berichtje!

1 thought on “Museumbloggen, een hele kunst!

  1. Kom maar op met die blogs! Ik ben ook benieuwd naar je tips/stukken over de wat minder bekende, kleinere musea. En Anton Corbijn is zeker een aanrader. Ik was er een paar weken geleden, samen met een hele hoop andere mensen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *