Leiden is rijk aan musea, en de meeste bezoek ik meerdere keren per jaar. Ook Museum Boerhaave is een zeer vertrouwde plek. Omdat ik er zo vaak ben geweest, bezoek ik nooit het hele museum, maar kom ik langs voor een specifieke tentoonstelling, en loop ik ‘en passant’ weer eens langs een deel van de vaste collectie. Bijvoorbeeld de fascinerende collectie 19e-eeuwse fitnessapparaten, die indertijd nog een puur therapeutisch doel hadden, en waar mensen volledig gekleed (denk driedelig pak etc) hun oefeningen op deden.
Sinds 2014 is ook Waterland Boerhaave een vaste trekpleister geworden. Op de binnenplaats van het museum is een waterspeeltuin ingericht, waar kinderen tot 12 jaar letterlijk kunnen polderen. Alleen in voorjaar en zomer geopend, maar vergeet geen handdoek en droge kleren mee te nemen!
- foto: Ed van der Elsken
NatLab
Dit keer kom ik samen met mijn familie specifiek voor de tentoonstelling Hit & Run over het NatLab (Natuurkundig Labaratorium) van Philips, met foto’s die Ed van der Elsken daar eind jaren ’80 gemaakt heeft. Het NatLab, inmiddels omgedoopt tot Philips Research, is de plek waar de radiobuis, de röntgenbuis, en de compact disc het levenslicht zagen. Mijn vader heeft daar in de tachtiger jaren regelmatig gewerkt voor IBM. Hijzelf is al lang geleden overleden, maar een naaste collega uit die tijd brengt met zijn herinneringen de foto’s voor ons tot leven. Vooral de verhalen over het scherpe onderscheid tussen de uitvinders en de ondersteunende medewerkers spreken tot de verbeelding. Tot die ondersteuners behoorden ook de allerslimste wiskundigen, die met hun berekeningen de uitvinders van dienst waren. En mijn vader en zijn collega ondersteunden hun berekeningen dan weer met IBM computers.
Karakteristiek is een foto van een man die achterover leunt, met zijn voeten op tafel. Exact hoe mijn vader’s collega het had beschreven, toen hij voorafgaand aan ons bezoek vertelde over iemand die ooit een rondleiding bij het NatLab kreeg. Diegene zag iemand er zo relaxed bij zitten, en maakte daar een opmerking over. Maar volgens zijn rondleider was dat juist één van de mensen die het hardst aan het werk was… met zijn hersens!
(3/400)
Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde. Er is veel voor kinderen te doen. Naast Waterland en de vaste kindertentoonstelling zijn er regelmatige tijdelijke kindertentoonstellingen en doet Boerhaave ook mee aan de Museum Jeugduniversiteit.